Güneş Enerji Sistemleri
2020 Nisan 24

Güneş Enerji Sistemleri

Solar Sistem Nedir?
Solar sistemler güneş enerji panelleri ve gerekli regülasyon süreçlerinden geçirilmek kaydı ile güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilerek kullanıma hazır hale getirildiği sistemlerdir. Solar sistemler şebek ve diğer enerji kaynakları ile destekli (On-grid) veya şebekeden bağımsız çalışan sistemler (Off-grid) olarak 2 ana kategoriye ayrılmaktadır.
Bir solar sistemin içeriği 4 ana başlıkta toplanabilir: Güneş Paneli, Şarj Kontrol Cihazı, Akü (Batarya) ve Yük. Solar sistemler şebeke ve diğer enerji kaynakları destekli (On-grid) veya şebekeden bağımsız çalışan sistemler (Off-grid) olarak iki kısımda incelenebilir.
Bir solar sistemin hesabı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
->Öncelikle sistemin toplam tüketimi hesaplanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken toplam tüketimin zamana göre değişimi, mevsimsel geçişler gibi etmenler de hesaba katılmalıdır.
->Sistemin zamana bağlı tüketim hesabı yapıldıktan sonra bu sistemin hiç şarj edilmeden çalışması gereken minimum süreye bağlı olarak sistemde kullanılması gereken akünün minimum değerleri hesaplanmalıdır.
->On-grid sistemlerde sistemi destekleyecek şebeke veya harici enerji kaynaklarının zamana bağlı sistemi destekleyeceği ve/veya çalıştıracağı minimum süreler de hesaba katılmalıdır.
->Sistemin kullanılacağı bölgenin ortalama güneş alım süreleri hesaba katılmak koşuluyla hesaplanan değere göre seçilen aküde yapılacak şarj/deşarj oranları ve şarj süreleri de dikkate alınarak kullanılacak güneş paneli modeli ve değerleri hesaplanmalıdır.

Trafik akışını düzenlemek ve daha güvenli ve konforlu bir ulaşım sağlamak için yapılan sinyalizasyon çalışmalarında özellikle saha uygulama alanlarına enerji temininin zor olduğu veya mümkün olmadığı her çalışma noktasında, solar sistemler doğru uygulamalarla rahatlıkla ve güvenle kullanılabilir. Bu alanda otoyollarda solar flaşörler en çok uygulaması yapılan ürün olmakla beraber, solar VMS’ler, solar sinyalize kavşaklar, solar yol butonları gibi birçok farklı uygulama vardır.

Bir solar flaşörün bileşenleri nelerdir? Sırayla incelersek:
Güneş Paneli: Güneşlenme süresi, üzerine düşen güneşin açısı gibi zaman ve iklim koşullarına bağlı olarak değişken bir akım üretecidir. Ürettiği enerji bir bataryada (pil, akümülatör, vb.) depolanacaksa mutlaka bir şarj kontrol cihazı üzerinden sisteme bağlanmalıdır.
Şarj Kontrol Cihazı: Güneş panellerinin ürettiği enerjinin verimli bir şekilde bataryada depolanmasını sağlamak üzere tasarlanmış devre kartıdır. Genel olarak sadece şarjı kontrol eden devreler değil, aynı zamanda sistemdeki yükü (Load) de kontrol etmeleri için dizayn edilirler. Tasarım amacına doğru hizmet edebilmesi için bataryaların yük kesimini ve şarj kesimini doğru zamanlarda sağlamalıdır. Batarya üreticisinin belirlediği ömür-kullanım beklentisini karşılamaya yakın değerlerle bataryayı çalıştırmalıdır. Akü arızalarında ilk olarak sorgulanması gereken akünün kalitesinden ziyade akünün doğru şekilde şarj edip edilmediğidir. Akülerin kimyasal yapısını mümkün mertebede korumak için sülfatlaşma gerilimi değerlerine düşürmemelidir. AGM Tip bataryalarda bu seviye yaklaşık olarak 10,5 Volt ve altıdır. Akü bu seviyenin altında beklediği her saniye zarar görür. Yük çıkışında, seri veya paralel bağlı LED grupları bulunan bu kontrol cihazı bataryanın, güneşin ve yükün durumunu sürekli kontrol ederek hem yüksek verimli şarj sağlamalı hem de bataryayı uzun soluklu çalıştırmak için, yük üzerinde aktif DİM’leme sağlamalıdır. Bu uygulama hem bataryanın ömrünü koruyacak hem de güneşlenmenin olmadığı ya da düşük düzeyde kaldığı günlerde sistemi “idare”li çalıştıracaktır. Karayolları uygulamalarındaki tüm flaşörleri (yanıp sönen uyarı ışıkları) kapsayan TSE standardı TSE-EN 12352’dir.  EN12352’de solar flaşörler için dimleme şartları ayrıca belirtilmiştir. Burada en önemli hususlardan biri de flaşörün sadece güneşli havalarda değil; tüm yılın ortalama değerleri baz alınarak 7/24 saat 365 gün boyunca çalışır kılınabilmesinin sağlanmasıdır. İşleyişe göre sadece gün batımından sonra veya sadece sisli-puslu havalarda çalıştırılabilir olması avantajlı kullanım sağlar.

 

Ürün Galerisi Bulunmamaktadır.
Video Bulunmamaktadır.